Az Elon Musk-mítosz

Kicsoda valójában korunk legsikeresebb, leginnovatívabb vállalkozója? Hatrészes portrénkból közelebbről is megismerheti.
Az Elon Musk-mítosz

A 49 éves Elon Musk-ra sokan hivatkoznak úgy, mint korunk Einsteinjére. Ez a géniusz azonban nem a semmiből érkezett: svájci német származású nagypapája például a repüléstechnika egyik úttörője volt. Apja gyémántmérnök, aki a dél-afrikai Pretoria egyik legnagyobb házát birtokolta - széfje pedig sokszor ki sem tudott nyílni a benne feltorlódott pénzkötegektől.

A dél-afrikai fiú története mégsem indult igazi sikerszéria módjára. Az 1971-ben született Elon introvertált, magába zárkózó kisfiú volt, akit rendszeresen csúfoltak, nem egyszer meg is vertek az iskolatársai. Gyakran kapta meg, hogy inkább kórházban lenne a helye. Egy ideig saját édesanyja is süketnek hitte: a kisfiúval rendszeresen megesett, hogy nem figyelt oda, esetleg gondolatban nagyon máshol járt, mint ahol kellett volna.

A kis különc tehetsége azonban hamar megmutatkozott. Musk 12 évesen nem csak, hogy önállóan lefejlesztett egy saját számítógépes játékot “Blastar” néven, egy magazinban 500 dollárért el is adta azt. A fiú 17 évesen emigrált Kanadába, ahonnan később az Egyesült Államokba költözött.

Az óriási áttörést a 2000-ben megálmodott PayPal hozta el számára - ennek megalapításakor Musk mindössze 29 éves volt. 2002-ben a cég már 1,26 milliárd Euróért kelt el, ironikus módon épp az eBay-en.

Hősünk tehát 30 évesen már a Szilikon-völgyben élő milliárdosok sorát gyarapította. Ma már azonban nem rendelkezik itt ingatlannal: ha erre jár, az irodában alszik, netán a milliárdos barátainál húzza meg magát éjszakára.

Musk jelenleg öt ingatlan büszke tulajdonosa Los Angeles Bel Air nevű luxusnegyedében. Elsődleges otthonát egy 1500 négyzetméteres lakóterület képezi, ahol többek közt egy borospince és egy 2 emeletes könyvtár is megtalálható. Fotómodell anyukáját, Maye-t pedig például a 2017-es Oscar-gála afterpartyjára is magával vitte.

A felfedező családi élete is szerencsésen alakult, hiszen ma már hat (!) fiú büszke édesapja. Legkisebb fiát kivéve a gyerekek édesanyja nem más, mint korábbi felesége, Justine Musk. Első fia, Nevada 2002-ben 10 hetesen elhunyt. Utána születtek meg ikrei, Xavier és Griffin, majd hármasikrei, Kai, Saxon és Damian.

A család legifjabb tagja 2020. májusában látta meg a napvilágot. A kisfiú hivatalosan az X AE XII névre hallgat. Szülei az egyszerűség kedvéért csak little X-ként hivatkoznak rá. Édesanyja Musk második felesége, a kanadai popzenész Claire Boucher - a fura nevet az ő lemezének címe inspirálta.

Kíváncsi, milyen gyerekkori gyötrelmek formálták Elon Musk sorsát? Sorozatunk második részéből kiderül.


Tesla cikksorozatunk összes része:
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-mitosz-1.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-gyerekkor-2.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-agya-3.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-buli-4.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-spacex-5.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-tesla-6.resz

Kapcsolódó cikkek

Chevrolet Bolt EV - Egy elektromos autós veszteség anatómiája

Chevrolet Bolt EV - Avagy mekkora az egy autóra jutó veszteség?

Chevrolet Bolt EV, a praktikus és nagy hatótávú autó kalandjai Európában Opelként, és az egy autóra jutó vesztesége