Nehéz gyerekkor - így nőtt fel Elon Musk

Kevesen tudják, hogy korunk egyik legnagyobb zsenije gyötrelmes gyermekéveket tudhat maga mögött. De mi tette pokollá a kis Elon életét?
Nehéz gyerekkor - így nőtt fel Elon Musk

Elon Musk 1971. Június 28-án látta meg a napvilágot Dél-Afrikában, az emberiség bölcsőjében. Édesanyja, Maye étkezési tanácsadó, valamint - a mai napig, 72 évesen is - fotómodell. Édesapja, Errol gépészmérnök, aki sötét titkokat rejteget. Elon első gyerek volt, a család később húgával, Toscával és öccsével, Kimballal egészült ki. Tosca ma filmrendező, Kimbal pedig a Tesla felügyelőbizottságának tagja.

A kis Elon energikus csodagyerek volt, aki imádta a képregényeket, a rakétákat, a kozmoszt és Amerikát. Más volt, mint a többiek. Már 3 évesen felnőttekhez méltó módon társalgott az anyukájával. “Sejtettem, hogy ő egészen különleges!”, vallotta be később Maye. A fiú néha úgy viselkedett, mint aki teljes transzban van: ilyenkor visszahúzódott a saját világába. Édesanyja ezért egy darabig azt hitte, süket.

Elon már 11 éves korában könyörgött édesapjának: szerezzen be egy akkoriban szupermodernnek számító Commodore 64-es számítógépet. A befektetés hamar megtérült, hiszen a kisfiú három nap alatt sajátította el a “Basic” programnyelvet. Nem sokkal később fejlesztette ki a “Blastar” nevű játékot, amelyet 500 dollárért adott el egy számítógépes magazinnak.

A kisfiú különös géniusza azonban nem csak a számítógép előtt mutatkozott meg. 12 évesen például már tagja volt a gimnazisták sakk-klubjának, ahol nem csak a játéka minőségével, de intellektuálisan is maga mögé utasította az érettebb tizenéveseket. Állítja, fejben már ekkor képes volt akár 12 lépéssel előre gondolkodni.

Akárcsak a gyermek Einstein, Elon Musk is egy kívülálló könyvmoly benyomását keltette. Mindkét kisfiú enyhén autista személyiségjegyeket hordozott, és felnőttkorára is megőrizte naivitását, lekesedését a dolgok iránt. Közös vonásuk az is, hogy mindketten az USA-ban keresték a boldogulást.

Musk már csak azért is megsínylette ezeket az éveket, mert a mai napig retteg a magánytól. “Gyerekként mindig féltem egyedül lenni. Pedig egyedül voltam. Még felnőttként is szorongok az üres házban. Nem tudok és nem is akarok soha egyedül lenni! Egyedül nem lehetek boldog” - mondja.

Gyakran megesett, hogy a kis Elont véresre verték: ő volt a leggyengébb, a legfélénkebb és általában a legfiatalabb. Összesen 14 alkalommal került az ambulanciára ájulás közeli állapotban. Amikor erről mesél, a mai napig megremeg a hangja: “Azok a gengszterek szerettek volna szarrá verni. De ha hazamentem, ott is rettenetes élmények értek. Non-stop terror volt az az időszak.”

Musk legnagyobb traumáját nem más okozta, mint brilliáns elméjű, de mélységesen gyűlölt apja. Szülei válása után hozzá költözött, míg két testvére édesanyjuknál maradt. Így idézi fel ezt az időszakot: “Apám pszichés tortúra alá vetett. Totálisan őrült volt. Ördögi ember, aki kriminális dolgokat művelt.” A fiúnak többek közt végig kellett néznie, ahogyan apja lemészárolt három felfegyverzett betörőt - állítólag önvédelemből, így következmények nélkül úszta meg tettét.

Musk később, már milliomosként házat és jachtot vett édesapjának Malibun - a két férfi azonban egy szót sem vált egymással. A gyermekkori sebek nem gyógyulnak be, hiszen Elon agya minden emléket eltárolt ebből az időszakból.

A kockából, a kívülállóból, a vesztesből szinte egyik napról a másikra lett az élet nagy győztese. 16 évesen hirtelen 1.80 méter magasra nőtt, lehagyva ezzel a testvérét. Karatézni, birkózni, dzsúdózni tanult, mintegy elégtételt véve a rettegésben töltött évek miatt.

17 évesen vándorolt ki Kanadába, majd az Egyesült Államokba - akárcsak Einstein 1935-ben. Ezzel végképp kiszabadult a pokolból, és megérkezett a paradicsomba.

Miben gondolkodik Musk másképp, mint az átlag? Sorozatunk harmadik részéből kiderül.


Tesla cikksorozatunk összes része:
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-mitosz-1.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-gyerekkor-2.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-agya-3.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-buli-4.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-spacex-5.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-tesla-6.resz

Kapcsolódó cikkek

BMW i3

Bemutatjuk a szénszálas karosszériájú BMW i3-at!

A BMW 2013 óta gyártja az i3-at, a különleges elektromos autóját

A BMW i3 hatótávjai

BMW i3 - Akku változatok és hatótávok

A BMW i3 generációinak az akkumulátorai és az autók hatótávjai