Vajon megőrült Elon Musk, hogy el akarja foglalni a Marsot?

Amióta csak elolvasta Douglas Adams “Galaxis útikalauz stopposoknak” című művét, azóta álmodik róla, hogy az emberiséget egy szép napon eljuttatja a Marsra.
Vajon megőrült Elon Musk, hogy el akarja foglalni a Marsot?

“Ez nem a Mars-turizmusról szól, hanem arról, hogy biztosíthassuk az emberiség jövőjét!” - fogalmaz a feltatáló. Gyakran töpreng ilyesmiken, amikor éjszakánként nem tud elaludni, és a villájában bóklászik fel-alá.

Musk a PayPal eladása után, 2002-ben rukkolt elő a SpaceX ötletével, amelyet 100 millió forintból alapított. Mint mondja: akkoriban körülbelül 10 százalékos esélyt látott a vállalkozás sikerére.

A SpaceX ma már 8000 embernek ad munkát. Idén május 31-én pedig két NASA-asztronauta egy privát SpaceX gyártmányú, Dragon nevű űrkapszulájában érte el az ISS-t, azaz a Nemzetközi Űrállomást. Musk lett az első magánszemély a történelemben, akinek mindezt sikerült a saját cége által elérnie! Idén pedig 160 műholdat állíttat Föld körüli pályára, hogy egyfajta világinternetet hozzon létre vele.

Musk találta fel továbbá azt a rakétát, ami többszörösen is landolni tud. Egy Musk-féle rakéta ráadásul tizedannyiba kerül, mint a Nasa “egyszerhasználatos” rakétái. A vállalkozó függője a sikernek, ahogyan annak is, hogy mindannyunk számára jobb jövőt biztosítson.

Musk Moszkvába repült, hogy rakétát vegyen, ahol az oroszok leitatták vodkával. Kissé spiccesen kérdezte meg: “Mennyibe kerül?” Azt a választ kapta, hogy 8 millió dollárba. “Az túl drága! Én megépítem olcsóbban” - felelte rá.

Ezt követően három rakétatesztje is kudarcot vallott, amelyeket a Csendes-óceánon, egy Hawaii-tól 4000 kilométerre fekvő korallzátonyról indított el. A negyedik kísérlet sikerült - a többi pedig már történelem. Ezek után talán nem is olyan meglepő, hogy a 21. századi zseni arra vágyik, egy nap majd a vörös bolygón helyezzék örök nyugalomra.

Érdekli, hogyan vélekedik a világ a Tesla önvezető autóinak tervéről? Sorozatunk hatodik részéből kiderül.

Tesla cikksorozatunk összes része:
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-mitosz-1.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-gyerekkor-2.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-agya-3.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-buli-4.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-spacex-5.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-tesla-6.resz

Kapcsolódó cikkek

Sláger gyanús a Skoda elektromos suvja

Íme az új elektromos Škoda! - Škoda Enyaq iV

Megérkezett a piacra a Škoda elektromos szabadidő-autója.

A BMW i3 hatótávjai

BMW i3 - Akku változatok és hatótávok

A BMW i3 generációinak az akkumulátorai és az autók hatótávjai