Önvezető autókkal váltaná meg a világot: ezt jelenti a Tesla Elon Musknak

Mondani sem kell: a jövő autója nem más, mint a világhírű feltaláló Nikola Tesla nevét viseli. A zseniális gépészmérnöknek fotografikus memóriája volt - akárcsak Elon Musknak, aki 2004-ben döntött úgy, hogy 6.3 millió dollárt fektet a feltörekvő cég részvényeibe.
Önvezető autókkal váltaná meg a világot

Ezt követően a Tesla igazgatói tanácsának elnökévé megválasztották. Ekkoriban még nem volt sem prototípus, sem szabadalom, sem különösebb pénzügyi háttér - a cégnek mindezt a dél-afrikai csodagyerek segítségével sikerült megteremteni.

A Tesla világpiaci értékét jelenleg 307 milliárd dollárra teszik. Ez több, mint a Ford és a Toyota értéke összeadva, hiszen a két autógyártó óriás összesen 274 milliárd dollárt ér. Nem hiába fogalmaz úgy még a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess is: “Elon mindannyiunkat motivál!”

Persze, Elon Musk története Amerikában nem ezzel a befektetéssel kezdődött. Amikor 17 évesen megérkezett Kanadába Dél-Afrikából, még telefonfülkéből hívta a családját, busszal közlekedett és kollégiumban lakott. Első autója egy régi, kopottas BMW 320i volt. A másodikkal viszont már egy gyerekkori álmát váltotta valóra: beszerzett egy használt Jaguar E-type-ot.

Amikor aztán 27 évesen eladta az első internetes cégét, amely “Zip2” néven futott, 22 millió dolláros részesedéséből a világ akkori ledrágább autójával, egy Forma 1-es McLarennel jutalmazta meg magát. Ehhez akkor 1 millió Euróért jutott hozzá, jelenleg már 14 millió Euróba kerül.

A Teslával aztán Musk nekilátott, hogy egy csapásra két álmot is megvalósítson: megvédje a bolygót, méghozzá úgy, hogy ezzel egyidejűleg megmenti az emberiséget. Az általa megteremtett futurisztikus autónak már nincs szüksége fosszília-alapú energiára, csak internetre, napelemes akksira és elektromos gázpumpákra.

Amikor a 78 éves Hollywood-i legenda Harrison Ford reggelenként beszáll a Teslájába, azt dörmögi: “Lehetséges, hogy éjjel megint frissítették a szoftvert?” És amikor Michael Douglas a privát birtokáról New York felé hajt, bátran engedi el a Teslája kormányát, hogy csókot váltson feleségével, Catherine Zeta-Jonessal. “A Tesla szinte magától halad, akár 100 kilométer per órával is!” - lelkendezik.

Két éve Elon Musk azt is bebizonyította a világnak, hogy az ötleteinek semmi sem szab határt: egy Falcon-rakéta segítségével lőtt ki egy Teslát az űrbe! Az autó útja során így valamikor majd a Marsot is elérheti.

Nikola Tesla bizonyára maga is büszke lenne rá, hogy közel 80 évvel a halála után a 21. század leginnovatívabb autómárkájának névadója, amely egy nap a Marsig repítheti a hírnevét.


Tesla cikksorozatunk összes része:
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-mitosz-1.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-gyerekkor-2.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-agya-3.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-buli-4.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-spacex-5.resz
https://www.elektromos-hibrid-autok.hu/elektromos-autok/elon-musk-tesla-6.resz

Kapcsolódó cikkek

Elektromos autók, nőknek: a prémium liga

Elektromos autók nőknek - Prémium liga 2.0

Prémium elektromos autók nőknek, avagy, amikor az üzletasszony zöld autót vásárol.

GMC Hummer EV árak

GMC Hummer EV - 1000 lóerő, árak és megjelenési dátumok

Aki elég gyors, az már jövő ősszel vezetheti az 1000 lóerős, elektromos Hummert.