Hidrogén töltőállomás - Az első fecske

Átadták az első hidrogén kutat Magyarországon!
Megnyílt az első hazai hidrogén kút

A felhőtlen örömbe, egy kis üröm is vegyült. Ugyanis a Budapesten lévő kút, nem a megszokott, klasszikus mintát követi: tehát az nem működik, hogy az autós beüti a navigációba, hogy Budapest 1097, Illatos út 17, és megy tankolni. A Hyundai Nexo hazai teszt vezetésén megtudtuk, hogy minden egyes tankoláshoz előzetes regisztráció és időpont egyeztetés szükséges a Linde Gáz Magyarország Zrt. illetékeseivel. Ez kissé körülményessé teszi a hidrogén autó feltöltését, de a lényegen nem változtat: megnyílt az első kút, amit majd követ a többi.

Terjedés

Nem volt meglepő, hogy a felénk leginkább az ipari gázairól és a targoncáiról ismert Linde nyitott hidrogén kutat. A német óriáscég elég komoly és nagy mennyiségű kutatást végzett a a hidrogén töltőállomások és a zöld hidrogén előállítása terén. Ezért ezen a területen ők az éllovasok. Elviekben belátható időn belül jöhet a következő kút nyitása, ami már reméljük publikusabb lesz.


A következő lépés a hidrogén infrastruktúra kiterjesztése lehet, ami első körben a főbb tranzit útvonalakat fedné le. Ez hasonló stratégia ahhoz, ahogy az Egyesült Államokban próbálják a déli államokban elősegíteni a hidrogén hajtású kamionok forgalmát. Ott az egyik fő cél, hogy a nyugat-keleti közlekedési folyóson létesítsenek hidrogén töltőállomásokat, hogy a kibocsátás mentes teherautó forgalom elindulhasson és felpörögjön. Németország jobban áll, mert 2021 februárjában adták át a 90. hidrogén töltőállomást, ami igen biztató.

Hidrogén autók itthon

A tavasszal megnyílt hidrogén kút, értelemszerűen megmozgatta a hidrogén autókat kínáló vezérképviseleteteket is. Ez egyelőre a Hyundai és a Toyota.

A japánok már jobban népszerűsítik a Mirait, amelynek a második generációja fut az utakon. A Toyota szalonokban megrendelhető autó, alapkivitele 26 millió forintért vihető haza. A Mirai egyik különlegessége, hogy menet közben a levegőt is megtisztítja. A Hyundai Nexót, ezer forint híján, 28 millió forintért lehet megvásárolni.

Benedek Attila

Kép: BMW, Toyota

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt az első hazai hidrogén kút

Hidrogén töltőállomás - Az első fecske

Megnyitották az első hazai hidrogén kutat!

Üzemanyagcellás autók

Üzemanyagcella - A működőképes alternatíva

Az elektromos hajtás sok területen, manapság teljesen használhatatlan. Ezeken jó teljesít a hidrogén.