Íme az új elektromos Škoda! - Škoda Enyaq iV

A Škoda előállt az első komolyabb elektromos autójával. Az utastér jól személyre szabható és a bevált skodás ötletek is megmaradtak.
Sláger gyanús a Skoda elektromos suvja

Az aktuális Suzuki SX4-Scross - a fényes hűtőrácsa miatt - megkapta a vasfog vagy a fogszabályzós elnevezést. Azt még nem tudni, hogy milyen becenevet kap a Škoda újdonsága, ugyanis az Enyaq iV-nél az extrák között megtalálható a megvilágítható ”kristályüveg” hűtőrács… A fogpaszta reklám vagy az ámbrás cet jelző elég találónak tűnik.

Aki szereti a feltűnést, annak mindenképpen be kell ikszelnie ezt az extrát. Éjszaka nagyon jól fog mutatni, akár a teljesen LED-ekből álló hátsó lámpák és az őket összekötő LED csík. Elől sem tétlenkedtek a formatervezők: karakteresek az első menetfények.

A legfrissebb Škoda a márka legdrágább modellje, de az Enyaq visszautal a csehek múltjára is. Arra az időszakra, amikor a farmotor és a hátsóhajtás volt a jellemző az autóikra.

Az elektromos Škoda méretei alig maradnak el a Kodiaqtól, a márka legtestesebb suvjától. A 2765 milliméteres tengelytáv már előrejelzi, hogy a hátsó lábtérrel és a csomagtartó mérettel nem lesz gond. Az Enyaq iV 4649 milliméter hosszú, amihez 1879 milliméteres szélesség tartozik. Az autó magassága 1618 mm. A csomagtartó 585 literes, ha eldöntik a hátsó üléseket, akkor garantálható az 1,5 köbméteres tér.

Az elektromos suv mérete jól behatárolják a konkurenseket, így lehet tudni, hogy a Tesla Model Y és a VW ID.4 a fő ellenfele. Aki esetleg nehezen emészti meg a Tesla közepes méretű suvjának a kábel és alkatrész spórolásnak álcázott minimál dizájnját, az a Škodánál kiélheti magát.

A sík padlóval rendelkező utastérben elérhető az extrák között a HUD, de itt a sofőr elé vetített menetadatokat, megfűszerezték a kiterjesztett valósággal. A vezető előtt lévő kijelző 5,3 colos, a központi képernyőből két változat kapható, az alapot a 10 colos jelenti, akinek ez nem elég, annak ott a 13 colos.

Az utastérben ötféle hangulat érhető el, amelyekkel egész jól személyre lehet szabni az Enyaq iV-t. A csomagokat a Desing Selection címszó alatt kell keresni, az elérhető változatok: Loft, Studio, Lounge, ecoSuite és a Suite.

A kényelmet erősíti a három zónás klíma, remélhetőleg az alapfelszereltség része lesz az energia takarékos hőszivattyús hűtés/fűtés. Két alapszín rendelhető felár nélkül, ezen kívül hét metálfényt kínálnak. A kerékméret terén saját rekordot dönt a Škoda, mert a 18 colos az alapméret, az extrák között pedig a 21 colos is elérhető.

Mivel friss fejlesztésű, teljesen elektromos autóról beszélünk, így az állandó online kapcsolat adott. Ennek köszönhetően az autó működtető programjai és a szórakoztató rendszer is folyamatosan frissül. A fedélzeten megjelent az Amazon hanggal irányítható segédje, az Alexa.

A Škodákra jellemző praktikusság természetesen itt is megtalálható, a csomagtartó ajtó oldalába került a jégkaparó, hogy csak egy példát említsünk.

Benedek Attila

Fotó: Škoda

Kapcsolódó cikkek

A BMW i3 hatótávjai

BMW i3 - Akku változatok és hatótávok

A BMW i3 generációinak az akkumulátorai és az autók hatótávjai

Landolt a VW elektromos suvja

Bemutatkozik a VW ID.4 - Mindent visz?

Megérkezett a Volkswagen ID.4, az elektromos szabadidő-aut