Tesla Model Y menetpróba I. - Hazai pályán a Model Y!

A 120 éves Magyar Autóklub és a Tesla hazai importőrének a szövetségre lépése remek alkalom volt arra, hogy leleplezzék itthon a Model Y-t. Az autó sláger gyanús.
Tesla Model Y teszt

A hazai importőr szerepét ellátó Universal Leasingre nem lehet panasz, mert az öreg kontinensen mindössze három Model Y tartózkodik. Ezekből egy Budapesten. A vásárlók kiszolgálása a berlini Tesla gyár jövő nyári indulásakor fog igazán felpörögni, addig a tengerentúli üzemből érkeznek a Tesla kisebb szabadidő-autói

A Model Y mérete jól behatárolja a konkurenseket, a villany suv 4750 mm hosszú, 1920 mm széles és 1626 mm magas. A Model Y közvetlen ellenfelei a fősodratú gyártóknál: BMW iX3, Ford Mustang Mach-E, Škoda Enyaq és a VW ID4. A bajor autó árban és prémiumságban fölé megy, a Ford üdvöskéjének és a többieknek árairól pedig még nincs pontos adatunk.

A villanyautós műfajban a Tesla neve cseng a legjobban. A Model Y változatoktól, hajtásmódoktól függő hatótávja 370, 469, 483, 507 és 509 kilométer. A felsorolt értékek, az amerikai környezetvédelmi ügynökségnek a mérései, nem pedig gyári adatok. Az EPA számai a valóságos hatótávot nagyon jól megközelítő értékek, ami igen megnyugtató.

A menetpróba miatt nem kell annyira irigyelni a cikkírót, mert a vezetés sajnos csak nyúlfarknyi volt. Az Autóklub újpesti központjában lévő tesztpályán mentünk egy nagyobb kört... Egy Teslounge alkalmazottal a jobb első ülésen.

A próba a parkolóból történő kiállással indult, amit egy emelkedőre történő felmenéssel folytattunk. A másik oldalon lévő lejtőn történő ereszkedés érdekessége az volt, hogy a motorfék hatására megállt az autó a lejtő közepén. Közben semmi fékezés nem történt, csak a menetpedál lett elengedve.

Ezt követően a tanpályára mentünk, ahol megálltunk. Itt egy álló rajtot vettünk, a száguldás kb. 40 méteren át tartott, majd következett egy satufék. Ez a pár tíz méter arra volt elég, hogy a két motoros Model Y felgyorsuljon 60-62 km/órára…. A megállás szintén villámgyorsan történt.

A kipróbált modell 4,5 másodperces százra gyorsulása, 60 km/óráig is igen meggyőző és intenzív. Ami nyilvánvaló vált, hogy a hajtásrendszernek a vezérlése és a kipörgés-gátlás is nagyon jól programozott. A próbát követően visszamentünk a kiindulási pontra és betolattunk a parkolóhelyre.

Szinte biztosra mondható, hogy a Model Y lesz a Tesla hazai és európai sláger modellje. Ez az autó méretéből és praktikusságából következik, ez a kettős, hátul például hatalmas láberet eredményez. Az egész tetőt beborító üvegtető ellenére elég jó a fejtér, még a magasabb utasoknak is.

A rakterek méretéről nincs pontos adat, csak az első, a hátsó tároló és az eldöntött hátsó ülésekkel mért össztérfogatot adták meg: ez 1926 liter.

Benedek Attila

Fotó: Magyar Autóklub, szerző

Kapcsolódó cikkek