Chevrolet Bolt EV - Az Opel Merivának látszó elektromos autó technikája

Gördeszka alváz és koreai tervezés jellemzi a 417 kilométeres hatótávolságú elektromos autót, amely használtan lehet sikeres itthon.
Chevrolet Bolt EV - 400 kilométer fölött valós hatótávhoz kell akku pakk és technika

Az utóbbi állítást igazolják a piaci felmérések is: a tengerentúlon egész szép az értékvesztése az elektromos autóknak. Így valószínűleg sokan látnak majd üzletet a Bolt EV-k behozatalában. A népnek szóló elérhető áru villanyautó tervezésére a General Motors összetoborzott 180 kollégát (2012). A GM koreai bázisán indították a fejlesztést, mert ez a részleg dolgozik a cégen belül a kisebb modelleken. Az amerikaiak beváltották az ígéreteit: a támogatásokkal 30 ezer dollár alatt maradt az ára, és igen jó a hatótávja.

A Bolt EV alapja a direkt az elektromos autóknak tervezett General Motors padlólemez (BEV2), ami elég rugalmas: a ráépítendő modell nem csak kisebb autó lehet, hanem ötméteres suv is, első, illetve 4x4-es hajtással.

A Chevy Bolt EV természetesen a padlólemezében hordja az akkumulátorokat és az első kerekeit hajtja. Az akkuk nem hazai termékek, hanem a koreai gyártmányok. A Bolt EV meghajtásáról 288 darab akku gondoskodik, ezeket három, 96 darabot tartalmazó csomagba rendezték.

2019-től, már 66 kWh-ás az akkupakk teljesítménye, előtte ez hat kWh-val volt kevesebb. Ezzel a teljesítménnyel kilőtték a tervezők a hatótáv parát.

Az elől elhelyezett villanymotor 360 Nm nyomatékú, a teljesítménye pedig 203 lóerő. A kifutott Opel Merivával rokon egyterű hatótávja, a szigorú és valóság körüli értéket adó EPA mérése szerint 417 kilométer. Ez a 2017-es színre lépéskor is igen tisztességes érték volt.

A Chevy Bolt EV 97 km/órára 7 mp alatt gyorsul, ennél fontosabb érték a 2,5 mp-es 48-ra szökkenése. A 4,1 méteres buszlimuzin súlyelosztása majdnem tökéletes: 54/46 százalék.

A 384 literes csomagtér elfektetett hátsó üléseknél 1274 literesre növekszik.

Benedek Attila

Fotó: Chevrolet

Kapcsolódó cikkek

GMC Hummer EV árak

GMC Hummer EV - 1000 lóerő, árak és megjelenési dátumok

Aki elég gyors, az már jövő ősszel vezetheti az 1000 lóerős, elektromos Hummert.

A teherszállítás forradalmi autója a Tesla Semi?

Tesla Semi - A teherszállítás zöldítése

Zöldülő teherszállítás, megérkezett a Tesla Semi.

Néhány jó tanács elektromos autó töltőkábelek és csatlakozók tárgyában.

Elektromos autó töltőkábelek és csatlakozók - Néhány jó tanács

Jó tanácsok elektromos autó töltőkábelek és csatlakozók tárgyában.