Chevrolet Bolt EV - Az Opel Merivának látszó elektromos autó technikája

Gördeszka alváz és koreai tervezés jellemzi a 417 kilométeres hatótávolságú elektromos autót, amely használtan lehet sikeres itthon.
Chevrolet Bolt EV - 400 kilométer fölött valós hatótávhoz kell akku pakk és technika

Az utóbbi állítást igazolják a piaci felmérések is: a tengerentúlon egész szép az értékvesztése az elektromos autóknak. Így valószínűleg sokan látnak majd üzletet a Bolt EV-k behozatalában. A népnek szóló elérhető áru villanyautó tervezésére a General Motors összetoborzott 180 kollégát (2012). A GM koreai bázisán indították a fejlesztést, mert ez a részleg dolgozik a cégen belül a kisebb modelleken. Az amerikaiak beváltották az ígéreteit: a támogatásokkal 30 ezer dollár alatt maradt az ára, és igen jó a hatótávja.

A Bolt EV alapja a direkt az elektromos autóknak tervezett General Motors padlólemez (BEV2), ami elég rugalmas: a ráépítendő modell nem csak kisebb autó lehet, hanem ötméteres suv is, első, illetve 4x4-es hajtással.

A Chevy Bolt EV természetesen a padlólemezében hordja az akkumulátorokat és az első kerekeit hajtja. Az akkuk nem hazai termékek, hanem a koreai gyártmányok. A Bolt EV meghajtásáról 288 darab akku gondoskodik, ezeket három, 96 darabot tartalmazó csomagba rendezték.

2019-től, már 66 kWh-ás az akkupakk teljesítménye, előtte ez hat kWh-val volt kevesebb. Ezzel a teljesítménnyel kilőtték a tervezők a hatótáv parát.

Az elől elhelyezett villanymotor 360 Nm nyomatékú, a teljesítménye pedig 203 lóerő. A kifutott Opel Merivával rokon egyterű hatótávja, a szigorú és valóság körüli értéket adó EPA mérése szerint 417 kilométer. Ez a 2017-es színre lépéskor is igen tisztességes érték volt.

A Chevy Bolt EV 97 km/órára 7 mp alatt gyorsul, ennél fontosabb érték a 2,5 mp-es 48-ra szökkenése. A 4,1 méteres buszlimuzin súlyelosztása majdnem tökéletes: 54/46 százalék.

A 384 literes csomagtér elfektetett hátsó üléseknél 1274 literesre növekszik.

Benedek Attila

Fotó: Chevrolet

Kapcsolódó cikkek

elektromos suv és kisteherautó a Riviantól

Rivian R1T és R1S – A háttér

Elektromos kisteherautó és szabadidő-autó a Riviantól

Vajon az e-autók tényleg zöld alternatívát jelentenek?

Vajon az e-autók tényleg zöld alternatívát jelentenek?

Kiderült, mekkora környezeti terhelést jelent egy Polestar legyártása.

Elektromos autó támogatás 2,5 millió forinttal

Elektromos autó támogatás - Váratlan fordulat!

Már 2,5 millió forint az elektromos autó támogatás, a taxisoknak még nagyobb kedvezmények is elérhetők!

Kiemelt cikkek

Zöld SUV-okkal támad a Ford

Zöld SUV-okkal támad a Ford

Az utóbbi években a nemzetközi autópiacon két igazán sikeres, ma már kijelenthetjük, hogy hosszútávú trend alakult ki. Az egyik a SUV-ok térhódítása, a másik pedig a környezettudatos, "zöld" autó, amely elektromos vagy hibrid hajtással rendelkezik.