Bemutatkozik a VW ID.4 - Mindent visz?

Végre megjelent az ID.4, azaz a VW kompakt elektromos szabadidő-autója. Villanyautó téren, ez a típus a legnagyobb adu a németek kezében.
Landolt a VW elektromos suvja

Az ID.3, VW Golf méretű, 4,3 méter körüli hosszúságú kompakt elektromos autó. A huncutság ott található, hogy ezt a modellt a németek nem minden országban árulják. Például nem kerül forgalomba az Egyesült Államokban, a fő piaca leginkább a jó öreg Európa. A kiváló légellenállású autóról ebben a cikkben olvashat.

A VW kínálatban az igazi nagyágyú az ID.4 lesz, amivel komoly ”aratást” vihetnek véghez. Az ID.3-at csak a hajdani Trabant gyárban készítik (Zwickau), addig a suvot gyártják majd Kínában és az Egyesült Államokban is. Ezért a termelés könnyedén felfuttatható a megcélzott, évi félmilliós darabszámra.

Az autó sikere azért borítékolható, mert a Tiguan évek óta a VW legsikeresebb modell családja: tavaly 910675 példányban kelt el! Az ID.4 pedig ebben a méretosztályban szerepel… Az újdonság 4585 milliméter hosszú, 1852 m széles és 1636 mm magas.

Az ID.4 iránt úgy keltenek érdeklődést a tengerentúlon, hogy a vásárlók három évig ingyenes töltést kapnak az Electrify America töltőpontjain. (Ezt a hálózatot a VW hozta létre jóvátételi projektként, hogy mérsékelje a dízel botrány hatásait.)

Annyira irigyelni azért nem kell a tengerentúli vásárlókat: a kontinensnyi országban – jelenleg – 190 kilométerenként található egy töltőpont. Ez 2000 körüli töltési lehetőséget jelent, 470 töltőállomáson. Főként a nagyvárosokban és a fontosabb autópályák mentén közlekedők örülhetnek az ingyen töltésnek.

Az ID.4 padlólemezében 12 darab akkumulátor modul található, ez összesen 288 darab cellát jelent. A kompakt szabadidő, műszakilag megegyezik a Škoda Enyaq iV-el.

A közel 4,6 méteres hosszúság és a 2766 milliméteres tengelytáv párosa olyat nyújt, amit a hagyományos autóknál nem található: lenyűgöző utastér méretet. Az ID.4 fülkéje az egy kategóriával fentebb lévő VW Tuareg tágasságát biztosítja. Hasonlóan a Škoda Enyaq-hoz.

Benedek Attila

Fotó: VW

Kapcsolódó cikkek

Chevrolet Bolt EV - Egy elektromos autós veszteség anatómiája

Chevrolet Bolt EV - Avagy mekkora az egy autóra jutó veszteség?

Chevrolet Bolt EV, a praktikus és nagy hatótávú autó kalandjai Európában Opelként, és az egy autóra jutó vesztesége