Elektromos autók hölgyeknek - Csajosan és zölden

A nők meglehetősen komoly vásárlóerőt képviselnek és igen nagy befolyással bírnak a férfiak és a családok költéseire is. Most a leginkább a hölgyeknek szóló elektromos autókat járjuk körül.
Elektromos autók, nőknek tervezve, csajosan - villanyautók nőknek, e-autók nőknek

A Fiat 500e a legnőiesebb elektromos autó, amely már csak használtan érhető el. Komplikálja a helyzetet, hogy az olaszok, csak az Egyesült Államokban árusították...

Ezért az itthon látható zöld rendszámos példányok a tengerentúlról érkeztek. Kb. 3,5 millió forintot kérnek a legolcsóbb változatért, a retró mini 111 lóerős, a hatótávolsága pedig 140 km.

Idevágó fontos megjegyzés, hogy az elektromos autók hatótávolsága változó, amit komolyan befolyásol a külső hőmérséklet. A másik befolyásoló tényezőt a sofőr jelenti, hogy mennyire használja az elektromos autós trükköket vezetés közben, ami a ”vitorlázás” vagy a forgalommal együtt ”folyás”.

Ezért a hatótáv adatoknál - minden típusnál - plusz-mínusz néhány tíz kilométeres ráhagyással érdemes számolni.

A Fiat 500e-t úgy tudjuk lezárni, hogy jövőre érkezik az Olaszországban gyártott új elektromos 500-as, ami gyorsabb és nagyobb hatótávú lesz az elődjénél.

A VW e-Up nagy előnye, hogy a fővárosban több közösségi autós szolgáltató is a flottájában tartja. Így némi pénz és idő beáldozásával szabadon lehet tesztelni, hogy milyen a vezetése a régebben 104 kilométeres hatótávú, százra 12,4 másodperc alatt gyorsuló apróságnak. A frissített kivitel már - papíron - 250 kilométert megy el egy töltéssel.

A városi közlekedésre tervezett 3,6 méteres autót 82 lóerős villanymotor hajtja. Akinek a forma bejön, de a VW jellel vagy az árazással nincs kibékülve, az szokás szerint megveheti ennek a típusnak az átjelvényezett változatát Škoda Citigoe iV vagy Seat Mii Electric néven.

Ezen modellek már kezdenek a márkakereskedésekbe kerülni, a legjobb ár/érték arányú verziónak a Škoda tűnik.

Szintén elérhető az autómegosztós szolgáltatóknál a Mercedes elit kisautója, a smart EQ fortwo. A márkával kapcsolatos legutóbbi hír, hogy a Renault-val közösen kifejlesztett, mostanság kapható modellek még gyártásban maradnak. Miután ezek kifutottak, teljesen villanyautós márkaként él majd tovább a smart, távol-keleti gyártással és a Geely közreműködésével.

A csajos smart EQ fortwo 120 kilométeres hatótávot ígér, a motorja 82 lóerős, a százra gyorsulása pedig 11,5 másodperc.

A sort egy franciával zárjuk, amely, mintha direkt nőknek készült volna. A Renault Zoe többféle teljesítményű akkumulátor csomaggal érhető el. A motorjai 88 és 120 lóerősek. A hatótávjai 137 és 260 kilométer között találhatók, az alaposan felfrissített változata nemrég érkezett a piacra.

Aki külföldön vásárolt használtban gondolkodik, az legyen képben azzal, hogy kint az akkumulátorokat bérelni lehetett az autóhoz... Ez a rendszer felénk szerencsére nem működött, a kinti vásárlásnál az akkumulátor kérdést feltétlen ki kell tisztázni.

Benedek Attila

Fotó: gyárak

Kapcsolódó cikkek