Elektromos autók kezdőknek: ezért lehet jó választás a hybrid - 2. rész

A korábbiakban megtudhattuk a full hybrid, a plug in hybrid és a rásegítő hybrid előnyeit és hátrányait. Lássuk, milyen hybridek közül választhatunk még!
Elektromos autók kezdőknek: ezért lehet jó választás a hybrid - 2. rész

4. 48 Voltos mild-hybrid - e-autó a tömegeknek

A hibridautók takarékosak, ám ugyanakkor drágák is. Ez nem csak a vásárlási, hanem a fenntartási költégekre is elmondható, mivel a magasfeszültségű rendszer mind a gyártást, mind a karbantartást veszélyessé teszi. Ennél jobb áron elérhetőek és biztonságosabbak a 48 Voltos hibrid rendszerek, amelyek egyre népszerűbbé válnak.

A kis feszültségű technika szükségtelenné teszi az áramütés elleni óvintézkedéseket. Az akksi és a segédmotorhoz csatlakozó starter-generátor szintén kis méretűek, ebből következően relatíve gazdaságosak. A tisztán elektromos haladás - a csökkent hatékonyság miatt - általában egyáltalán nem lehetséges, ehelyett az áramos aggregátor elinduláskor és gyorsuláskor támogatja az autót. Ezen felül különösen hatékony generátor, amely visszanyeri a fékerőt.

Ezzel a technikával már minden osztályban találkozhatunk, többnyire erős teljesítményű, hagyományos égésű motorral kombinálva. A kompaktosztály fölött, az újabb modellekben már jóformán sztenderddé vált ez a gyengéd elektronizáció.

Példák: Ford Fiesta Ecoboost Hybrid, BMW 318d

5. 12 Voltos mild-hybrid - még mindig valami

Bármilyen takarékos is a 48 Voltos rendszer, egy második elektromos rendszer bekötése még mindig többe kerül, mint ha autónk mindössze egyre támaszkodna. Elsősorban az egyes gyártók belépőmodelljei közt találhatunk 12 Voltos hybrideket. Esetükben a szíjhajtású indítógenerátor támogatása jócskán csökken, és a rekuperáció sem működik különösebben. Talán néhány gramm szén-dioxidot megspórolhatunk vele, ám a vásárlók használati előnye ezzel együtt is csekély.

Példák: Fiat 500 Hybrid, Suzuki Swift Dualjet Hybrid

Kíváncsi vagy, milyen típusok léteznek még? Akkor olvasd el cikkünk 1. részét is!Kapcsolódó cikkek

Ha trendi akar lenni a nő, akkor milyen hibridet válasszon?

Hibrid autók nőknek - Zölden és trendin

Hibrid autók nőknek, zölden és trendin.

Kia XCeed PHEV teszt

Kia XCeed PHEV - A zöldítés elkezdődött

Kipróbáltuk a Kia XCeed tölthető-hibrid kivitelét.

Használt hibridet vennél? Ezekre figyelj oda!

Így vásárolj használt hibridet

Mi az, amit mindenképp érdemes ellenőrizned rajta?