Elektromos autók kezdőknek: ezért lehet jó választás a hybrid - 2. rész

A korábbiakban megtudhattuk a full hybrid, a plug in hybrid és a rásegítő hybrid előnyeit és hátrányait. Lássuk, milyen hybridek közül választhatunk még!
Elektromos autók kezdőknek: ezért lehet jó választás a hybrid - 2. rész

4. 48 Voltos mild-hybrid - e-autó a tömegeknek

A hibridautók takarékosak, ám ugyanakkor drágák is. Ez nem csak a vásárlási, hanem a fenntartási költégekre is elmondható, mivel a magasfeszültségű rendszer mind a gyártást, mind a karbantartást veszélyessé teszi. Ennél jobb áron elérhetőek és biztonságosabbak a 48 Voltos hibrid rendszerek, amelyek egyre népszerűbbé válnak.

A kis feszültségű technika szükségtelenné teszi az áramütés elleni óvintézkedéseket. Az akksi és a segédmotorhoz csatlakozó starter-generátor szintén kis méretűek, ebből következően relatíve gazdaságosak. A tisztán elektromos haladás - a csökkent hatékonyság miatt - általában egyáltalán nem lehetséges, ehelyett az áramos aggregátor elinduláskor és gyorsuláskor támogatja az autót. Ezen felül különösen hatékony generátor, amely visszanyeri a fékerőt.

Ezzel a technikával már minden osztályban találkozhatunk, többnyire erős teljesítményű, hagyományos égésű motorral kombinálva. A kompaktosztály fölött, az újabb modellekben már jóformán sztenderddé vált ez a gyengéd elektronizáció.

Példák: Ford Fiesta Ecoboost Hybrid, BMW 318d

5. 12 Voltos mild-hybrid - még mindig valami

Bármilyen takarékos is a 48 Voltos rendszer, egy második elektromos rendszer bekötése még mindig többe kerül, mint ha autónk mindössze egyre támaszkodna. Elsősorban az egyes gyártók belépőmodelljei közt találhatunk 12 Voltos hybrideket. Esetükben a szíjhajtású indítógenerátor támogatása jócskán csökken, és a rekuperáció sem működik különösebben. Talán néhány gramm szén-dioxidot megspórolhatunk vele, ám a vásárlók használati előnye ezzel együtt is csekély.

Példák: Fiat 500 Hybrid, Suzuki Swift Dualjet Hybrid

Kíváncsi vagy, milyen típusok léteznek még? Akkor olvasd el cikkünk 1. részét is!Kapcsolódó cikkek

Használt hibridet vennél? Ezekre figyelj oda!

Így vásárolj használt hibridet

Mi az, amit mindenképp érdemes ellenőrizned rajta?

LEVC VN 50 - Megérkezett Magyarországra a londoni taxi, haszonjármű kivitele - LEVC elektromos haszonjármű

LEVC VN50 - Tölthető hibrid vagy elektromos autó, hatótáv növelővel?

Különleges, tölthető hibrid modellel bővült a hazai kishaszonjármű kíbálat.

Kia XCeed PHEV teszt

Kia XCeed PHEV - A zöldítés elkezdődött

Kipróbáltuk a Kia XCeed tölthető-hibrid kivitelét.