Elektromos autók kezdőknek: ezért lehet jó választás a hybrid - 1. rész

A hibridjárművek praktikus alternatívát kínálhatnak a tisztán elektromos autókra. Hogy miért? Íme, egy kis áttekintés!
Ezért lehet jó választás a hibrid autó - 1. rész

1.Full Hybrid - a japán klasszikus

A full hybrid világszerte a legismertebb és leginkább elterjedt variáns. Azért nevezik “fullnak”, mert lehetőséget ad a tisztán elektromos haladásra: egy “mild hybrid” ilyet nem tud. Ott az e-motor kizárólag az elindulás és a gyorsulás elősegítésére szolgál. Mivel a full hybrid relatíve kis akksival rendelkezik, ami kívülről nem is tölthető, tisztán elektromos módban általában nem nagy a hatótávolsága. Éppen ezért azonban lényegesen olcsóbb, mint a legtöbb e-autó vagy plug-in-hybrid. A full hybridet általában ázsiai gyártók, elsősorban a Toyota és a Lexus, de egy ideje már a Hyundai és a Kia kínálatában is megtaláljuk.

Példák: Toyota Corolla Hybrid, Hyundai Ioniq Hybrid

2. Plug-in hybrid - félúton az e-autó felé

A gyakran PHEV-nek (Plug-in hybrid electric vehicle) nevezett modell gyakorlatilag egy olyan full hybrid, amely külsőleg is tölthető akksival rendelkezik. Más nézőpontból pedig egy olyan e-autó, amihez egy hagyományos égésű motor is hozzátartozik. Nagy előny, hogy ezzel egy általában 50 kilométer körüli hatótávolságú e-motort kombinál, amely hosszabb szakaszokon mentesít a töltés kellemetlenségeitől. Hátránya azonban a mindig magasabb fogyasztás, legyen szó bármelyik motorról. Ráadásul a motorkombináció gondoskodik az elszállt árakról, legalábbis a benzin- és dízelautók viszonylatában.

Példák: Mercedes A 250e, Opel Grandland X Hybrid

3. Rásegítő hybrid - egy guruló erőmű

A legtöbb hybrid-koncepció szerint a hagyományos égésű és az e-motor egyszerre működik, összeadódó teljesítményt biztosít. Nem így a rásegítő hybrid esetében, ahol a két motor a háttérben támogatja egymás munkáját. A hagyományos motor általában nem tesz mást, mint meghajt egy generátort, amely áramot hoz létre az e-motor számára. Így lényegében egy kis erőművé válik, ami ebben a szerepben takarékosabban működik. Ám a drága akksi könnyen bizonyulhat túl kicsinek, és nem feltétlenül lehetséges direkt áramforrásból tölteni.

Példák: Honda CR-V Hybrid, Renault Clio Hybrid

Kíváncsi vagy, milyen típusok léteznek még? Akkor olvasd el cikkünk 2. részét is!

Kapcsolódó cikkek

Használt hibridet vennél? Ezekre figyelj oda!

Így vásárolj használt hibridet

Mi az, amit mindenképp érdemes ellenőrizned rajta?

Honda Jazz, Jazz Crosstar - Csak hibrid hajtással!

Honda Jazz, Jazz Crosstar - Csak hibrid hajtással!

Csak hibrid hajtással kerül forgalomba az új Honda Jazz