Elektromos autók kezdőknek: ezért lehet jó választás a hybrid - 1. rész

A hibridjárművek praktikus alternatívát kínálhatnak a tisztán elektromos autókra. Hogy miért? Íme, egy kis áttekintés!
Ezért lehet jó választás a hibrid autó - 1. rész

1.Full Hybrid - a japán klasszikus

A full hybrid világszerte a legismertebb és leginkább elterjedt variáns. Azért nevezik “fullnak”, mert lehetőséget ad a tisztán elektromos haladásra: egy “mild hybrid” ilyet nem tud. Ott az e-motor kizárólag az elindulás és a gyorsulás elősegítésére szolgál. Mivel a full hybrid relatíve kis akksival rendelkezik, ami kívülről nem is tölthető, tisztán elektromos módban általában nem nagy a hatótávolsága. Éppen ezért azonban lényegesen olcsóbb, mint a legtöbb e-autó vagy plug-in-hybrid. A full hybridet általában ázsiai gyártók, elsősorban a Toyota és a Lexus, de egy ideje már a Hyundai és a Kia kínálatában is megtaláljuk.

Példák: Toyota Corolla Hybrid, Hyundai Ioniq Hybrid

2. Plug-in hybrid - félúton az e-autó felé

A gyakran PHEV-nek (Plug-in hybrid electric vehicle) nevezett modell gyakorlatilag egy olyan full hybrid, amely külsőleg is tölthető akksival rendelkezik. Más nézőpontból pedig egy olyan e-autó, amihez egy hagyományos égésű motor is hozzátartozik. Nagy előny, hogy ezzel egy általában 50 kilométer körüli hatótávolságú e-motort kombinál, amely hosszabb szakaszokon mentesít a töltés kellemetlenségeitől. Hátránya azonban a mindig magasabb fogyasztás, legyen szó bármelyik motorról. Ráadásul a motorkombináció gondoskodik az elszállt árakról, legalábbis a benzin- és dízelautók viszonylatában.

Példák: Mercedes A 250e, Opel Grandland X Hybrid

3. Rásegítő hybrid - egy guruló erőmű

A legtöbb hybrid-koncepció szerint a hagyományos égésű és az e-motor egyszerre működik, összeadódó teljesítményt biztosít. Nem így a rásegítő hybrid esetében, ahol a két motor a háttérben támogatja egymás munkáját. A hagyományos motor általában nem tesz mást, mint meghajt egy generátort, amely áramot hoz létre az e-motor számára. Így lényegében egy kis erőművé válik, ami ebben a szerepben takarékosabban működik. Ám a drága akksi könnyen bizonyulhat túl kicsinek, és nem feltétlenül lehetséges direkt áramforrásból tölteni.

Példák: Honda CR-V Hybrid, Renault Clio Hybrid

Kíváncsi vagy, milyen típusok léteznek még? Akkor olvasd el cikkünk 2. részét is!

Kapcsolódó cikkek