Amazon elektromos futárautó - Jövőbe mutatás

Az Amazon teljesen elektromos futárautója, már az idén a forgalomba kerül. A Rivian által épített járműből még Európába is jut (1800db), ugyanis az Amazon felénk is zöldíti a flottáját.
Amazon elektromos futárautó

A Rivian, az egyik legígéretesebb elektromos autós vállalkozás. A Robert "RJ" Scaringe által vezetett és alapított márka, egy hajdani Mitsubishi üzemben kezdte meg a termelést. Ahol nem csak az R1T kisteherautó és a R1S szabadidő-autó készül, hanem az Amazon futárautója is.


Ez nem véletlen, mert a világ egyik legnagyobb webáruháza, 500 millió dollárral szállt be a Rivianba (2019). Ezzel az akcióval, mindkét fél jól járt: a Riviannak 100 ezer futár autót kell leszállítania 2025- ig. Az elektromos járművek pedig, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az Amazon 2040-re klíma semlegessé váljon.

Az Amazon autóit, a Rivian által kifejlesztett gördeszka alvázra építik. A Rivian gyártmányaiban alkalmazott óriás kapacitású akkuk beépítése és cipelése felesleges, mivel a futárautókat jóval rövidebb távokon használják. Az előzetes hírek szerint, 190-240 kilométeres a hatótávja a furgonoknak.

A legfőbb pluszt a gördeszka alvázon nyugvó, teljesen sík padlólemez jelenti. Ennek segítségével el tudják érni, hogy a fülkéből történő ki és beszállás és a csomagokért történő hátra járkálás a lehető leggördülékenyebben menjen.

Az átlagos haszonjárművekhez képest, rendkívül mélyre nyúlik a szélvédő. Ezen felül, a nagyobb üvegfelületű első ajtók is gondoskodnak arról, hogy jó legyen a kilátás a fülkéből. Ezt tetézi a 360 fokos kamera rendszer, amely sokat dob a biztonságon. A munkavégzést segíti, hogy a jobb első ajtó oldalra elhúzható, a hátsó pedig redőny szerűen felhúzható. Így könnyű az autó megpakolása, a tetőig felnyúló polc rendszerben pedig elférnek a kisebb-nagyobb csomagok.

Az autó központi kijelzőjén, a hangvezérléssel működő Alexa rendszer fut. Aminek a keretein belül. működik a hangfelismerős navigáció. Segítség a vezetőnek, hogy a futárkodási környékre vonatkozó, friss időjárás jelentésekhez is hozzájuthat.

Az Amazon futárautójának a külsejébe, a mackós, aranyos orr csempész egy kis extrát. Az autó típusneve Amazon, a cégnév és a logo feltűnik az autó orrán és a fülkében is. Többféle kivitel készül az Amazon elektromos munka autójából, eltérő hosszokkal és hatótávolságokkal, így az eltérő távolságú fuvar körökre, kiválaszthatják az oda illő modellt.

Benedek Attila

Fotó: Amazon

Kapcsolódó cikkek