GM Ultium - Megérkezett a GM gördeszka alváza

A General Motors bemutatta a saját fejlesztésű gördeszka alvázát, ami komolyan felturbózza a cég villanyautó offenzíváját. Ez azt jelenti, hogy jövőre tíz elektromos autó érkezik, 2023-ig, pedig összesen 23 darab...
GM Ultium padlólemez

A GM elkészítette a gördeszka alvázát, amelyet szerencsésebb gördeszka alváz családnak nevezni. Ugyanis a négyből az egyik alváz alkalmas kisteherautók és áruszállítók alapjának, ahol elég komoly terhelések érik a járművet. A másikra átlagos teljesítményű személyautók és suvok épülhetnek, a luxus modelleknek és a kemény sportautóknak külön platform jár.

A különféle padlólemezekre épült autók hatótávja – az akku csomagtól függően – 640 kilométer fölé is mehet, a legcombosabb változatban a 100 km/órára történő gyorsulás pedig leszorítható 3 másodperc alá. A fentiekből következik, hogy a négy padlólemezt, kombinálva a különféle hajtásmódokkal és karosszériákkal, gyakorlatilag tetszőleges elektromos autó építhető.

Az akkuk teljesítménye 50 és 200 kWh óra között skálázható. Ha a 200 kWh-ás verziót kiadják, akkor az lesz piac legnagyobb teljesítményű kivitele. Eddig a rekordot a Rivian suvja és kisteherautója tartotta, ahol 180 kWh-ás akku csomag található az autók aljában. Viszonyításképpen: a Teslánál mostanság elérhető legnagyobb akku pakk 100 kWh-os.

A nagyban gondolkodást jelzi, hogy az egysebességes sebességváltóval egybeépített villanymotorból ötféle változatot kínálnak...

Az Ultium Drive névre hallgató hajtás variációkból elérhető az első, hátsó, négykerék-hajtású, és a nagy teljesítményű autókat szolgáló, sportos 4x4-es rendszer. A hajtástól és a jármű kialakításától függően, az akkucsomagokat be lehet építeni kétféle formában is. A motorokból az autókban lehet egyet, kettőt és hármat is alkalmazni. Ez 19 akku és hajtás változatot eredményez. Ha ezt még a különféle motor teljesítményekkel kombináljuk, akkor ez összesen 550 fajta, hagyományos motor/hajtás változatnak felel meg… Ekkora területet fed le az Ultium Drive hajtásrendszer.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Bemutatták a GM Ultium akku rendszerét

GM Ultium - Landolt a jenkik 100 dollár/kWh ár alatt lévő akkumulátora!

Jövőre nyit a GM új akku üzeme, amelyben már az Ultium névre hallgató, szinte vezeték nélküli áramtárolók készülnek.

GM Ultium padlólemez

GM Ultium - Megérkezett a GM gördeszka alváza

A General Motors is bemutatta az elektromos autó padlólemez rendszerét.

Nehéz gyerekkor - így nőtt fel Elon Musk

Nehéz gyerekkor - így nőtt fel Elon Musk

Senki sem hitte volna, hogy egy nap majd a Tesla alapítóját tiszteljük majd benne.