Mitsubishi Outlander PHEV teszt - Mindenben és mindenhol jól teljesít

A Mitsubishi tölthető hibridje lenne az ideális zöld autó? Kínál 4x4 hajtást, nagy csomagteret, 1500 kilós utánfutó vontatást és korlátlan felhasználhatóságot.
Mitsubishi Outlander PHEV teszt - A sokoldalúság mintapéldánya

Az Outlander PHEV itthon sokat látott előző verziójának az átlagos külső mellett, az átlagos utastéri anyagok és az átlagos kidolgozás volt a legnagyobb hibája. Szerencsére változtattak ezen és nem csak hajtásrendszert tették kifinomultabbá. Lényeges változás történt az ülések és a burkolatok anyagainál, ahol komoly javulás tapasztalható. Sokkal jobb érzés beülni az új verzióba, az utastér ”kisugárzása” teljesen más, eltűnt az előd egyszerűsége és a látszódó spórolás.

Tesztautónkban jobb minőségű bőr került az ülésekre és a burkolatoknak is jobb a tapintása. A belső látványa, minősége jóval jobb az elődnél, mondjuk a divatból kifele menő fekete zongora lakkot még mindig nem tudták elengedni a tervezők. Ebből a burkolatból a központi kijelző és a ”váltókar” körül is használtak. A károgás azért van ellene, mert a gyári fotókon jól mutat, a valóságban viszont gyorsan meglátszódnak rajta az ujjlenyomatok és a por. Ebben az állapotában már kevésbé szép, és folyamatosan kell takarítani. Ráadásul a kulcstartók és a fém tárgyak sem tesznek jót nekik.

A tér nagy, jól el lehet férni elől és hátul is, a villanytechnika hátránya, hogy a PHEV modell csak két sor üléssel készül. Nem lehet hétüléses kivitelben megvásárolni. Így sem rossz a használhatóság, mert a tölthető hibrid 453 literes rakteret biztosít, a hátsó ülések előre döntésével ez 731 literre növekszik. Utazásra jól használható, költözködéskor vagy pakoláskor pedig nagy segítséget nyújthat a hatalmas, sima raktér.

Nem változott a központi kijelzőnek a nyelv választéka, amibe még mindig nem került be a magyar. A Mitsubishi továbbfejlesztette a kütyü rajongó villanyautósokat igen csak felvillanyozó rendszert, amiben lehet tárolni és visszanézni a töltéseket. Lehet költségeket vezetni és az elektromos fogyasztást is nézni. Az autóhoz kapcsolható mobiltelefonos applikáció, így a töltést alakulását is lehet figyelni, a távolból. A rendszer többi része jól használható, de inkább átlagosnak lehetne nevezni a menürendszert, a kezelését és a szolgáltatásokat.

Az elektromos technikával rendkívül sokat lehet kísérletezni, mert a visszatöltés mértéke több fokozatban állítható (B állás). Ezért hegyvidéken vagy dimbes-dombos területen haladva, egész jól lehet vele áramot termelni. A rendszerrel lehet ”játszani” és úgy beállítani, hogy a fékpedál minimális érintésével lehessen közlekedni városban.

Az autó ”kisugárzása” egyébként teljesen más, mint a vele egy méretben lévő szabadidő-autóké. A legnagyobb szám, mikor ”lopakodó” üzemmódban, azaz elektromos módban haladunk vele: a gyalogosok meglepődnek és általában jó későn veszik észre a mögöttük jövő testes autót és meglepődnek.

Belül hozza elektromos módban a villanyautók teljes csendességét, ahol a fókusz azon volt, hogy a sárvédőkben felcsapódó kavicsok hangját és más zajokat minél jobban csillapítsák. Ez jól sikerült.

Benedek Attila

Fotó: szerző, Mitsubishi

Kapcsolódó cikkek

Minden idők legdigitálisabb autója? Leteszteltük a Volkswagen Golf Mildhybridjét

Bétaverzió négy keréken: ráfért volna még a fejlesztés a A VW hibridjére

Tesztünkből kiderült, miben szorul még fejlesztésre a technológia.

Teszteltük a Hyundai Kona Electricet

Hyundai Kona Electric teszt - Közlekedés a való világban

Valós körülmények között teszteltük a Hyundai Kona Electricet!

Teszteltük a Model Y-ot

Tesla Model Y menetpróba II. - Az első tapasztalatok

Tapasztalatok a legkelendőbb Teslával, a Model Y-al.