Kia Ceed SW lágy-hibrid - Az egész pályás letámadás anatómiája

Már a legkeményebb belsőégésű motor rajongók is kezdik belátni, hogy ”ez a hajó” elment. A Kia azoknak nyújt alternatívákat, akik még nem mernek villanyautóra váltani, de kisebb-nagyobb mértékben villamosítani szeretnének.
Kia Ceed SW lágy-hibrid teszt

A Kia meglehetősen okosan építkezik, pontosabban: a Hyundai és a Kia, vállalatcsoport szinten okosan építkezik. A kifejlesztett zöld technikákat mindkét márka használja, méghozzá úgy, hogy nem vesznek el egymástól vásárlókat. Ezt nevezik rendszerben gondolkodásnak.

Ez házon belül ez úgy fest, hogy a Niróban megismert tölthető-hibrid technikát, elérhetővé tették a Ceedekben is. Az igyekezetük nem véletlen, mert az autóipari szlengben C szegmensnek hívott terület, a Ford Focus osztálya. Ez azért kiemelten fontos, mert az öreg kontinensen ebben a kategóriában adják el a legtöbb autót.

Mielőtt a legjobban villamosított, azaz a Niro PHEV technikáját megkapó modellről részletesen szót ejtenénk, érdemes egy kis kitérőt tenni a lágy, azaz a mild hibridek világába. Ez a kirándulás képbe hozza az olvasót azzal az aprólékos munkával, amit a gyárak bevetnek, hogy megfeleljenek az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályzóknak. Ezek a módosítások jó esetben néhány százalékos fogyasztás csökkentés okoznak, a szám mutatja, hogy a gyárakat mennyire szorítják a rendelkezések.

Az iMT névre hallgató technikát, intelligens kézi kapcsolású váltónak fordítja a Kia. A bevetetett technika lényege, hogy a megszokott tengelykapcsoló és tengelykapcsoló pedál kapcsolatot, nagynyomású folyadékkal működtetett, elektronikával vezérelt egység vette át. Így megszűnt a mechanikus kapcsolat a két alkatrész között.

Ennek az eredménye, hogy a motort – a tengelykapcsoló pedál benyomása nélkül is, pl. guruláskor – villámgyorsan lekapcsolhassa az elektronika. A huncutság ott található, hogy ez nem csak 15-20 km/órás sebességig működik, hanem maximum 125 km/óráig...

Ez a megoldás onnan ismerhető fel, hogy a pedál nagyon könnyen benyomható. Így akinek gyenge a bal lába vagy a térde problémás, az nagyon fog örülni a könnyű mozgatásnak. A nyúlfarknyi menetpróbán – a hideg motor miatt – még annyira nem tudott kibontakozni a technológia, de a működőképesnek látszik a megoldás.

Egyetlen bosszantó dolog a kézi kapcsolású váltóval szerelt lágy-hibriddel kapcsolatban, hogy az indításhoz be kell nyomni egyszerre a fék és a kuplung pedált is. Ez első pillantásra felesleges túlbiztosításnak tűnik, de a Kia lehet, hogy képben van a mai sofőrök képességeivel...

A iMT technológia mit sem ér, ha nem lenne a 48 volttal működő önindító-generátor egység, amit a legtöbb helyen ISG-nek rövidítenek. Ez segít az elvesző energiát visszatermelni motorfék üzemben, vitorlázáskor és lejtmenetben. És szélsebesen újra indítani a motort, ha a sofőr benyomja a kuplungot.

Az izgalmas dolog a végére maradt, mert a Kia Ceed SW orrában 1,6 literes, 136 lóerős dízel motor található, amit a fenti technikával tették zöldebbé.

A Gold felszereltségben kb. 7,7 milliós áru modell gyártása novemberben indul. A helyszín a szlovákiai gyár, ahol a Ceed többi kivitele és a Niro család is készül.

Benedek Attila

Fotó: Kia, szerző

Kapcsolódó cikkek

Tesla Model Y teszt

Tesla Model Y menetpróba I. - Hazai pályán a Model Y!

Már itthon is megtekinthető és megvásárolható a Tesla kisebb szabadidő-autója.

Pazar élmény vezetni, de sokat fogyaszt a Toyota új hibridje

Sporthibrid nagy étvággyal: teszteltük az új Toyota Corollát

A Toyota Corolla Hybrid 2.0 kiváló utazási élményt nyújt - ám eközben jócskán fogyaszt is

Toyota Camry hibrid, avagy hogyan hódítsuk meg Európát

Toyota Camry Hybrid teszt - Amerika kapitány

Az Egyesült Államok legkelendőbb személyautójának a tesztje

Kiemelt cikkek

Zöld SUV-okkal támad a Ford

Zöld SUV-okkal támad a Ford

Az utóbbi években a nemzetközi autópiacon két igazán sikeres, ma már kijelenthetjük, hogy hosszútávú trend alakult ki. Az egyik a SUV-ok térhódítása, a másik pedig a környezettudatos, "zöld" autó, amely elektromos vagy hibrid hajtással rendelkezik.