7 fontos szempont, hogy megismerd az e-autókat

Mik az e-autózás veszélyei? Vajon mindenben környezetkímélőek az elektromos járművek? És mi lehet jelenleg a fejlesztés legnagyobb gátja? Cikkünkből kiderül.
7 fontos szempont, hogy megismerd az e-autókat

1. Kezdeti siker

Az elektromos járművek nem újak: a múlt század eleje óta széles körben elterjedtek. Az első autó, amely elérte a 100 km/órát sebességet, már maga is elektromos volt. A problémát már akkor is a hatótávolság jelentette.

2. Az akksi

A modern e-járművek általában lítium-ionos akksival vannak felszerelve, nagy teljesítményűek és folyamatosan továbbfejlesztik őket. Az ehhez szükséges anyagok és azok kinyerése folyamatos kritika tárgya, mivel (az e-autók alapkoncepciójával szemben) nem éppen környezetbarát. Az intenzív kutatás ellenére sajnos egyelőre nem mutatkozik rá alternatíva.

3. Elektromos alapok

Az elektromotor teljesítményét kilowattban (röviden kW) mérjük, míg az áram feszültségét Voltban (V), erejét pedig Amperben (A). Itt meg kell különböztetünk a rövidtávon kifejtett csúcsteljesítményt, valamint az alacsonyabb, de hosszabb távú tartóssági teljesítményt. Az akkuk energiatartalma kilowatt-órában (kWh) jellemezhető. Ez határozza meg, meddig fejthető ki egy bizonyos teljesítmény.

4. Rekuperáció

Fékezéskor az e-autó motorja generátorként működik, így kis részben visszanyerhető a korábban a hajtáslánc által felhasznált energia. Erőteljes fékezésre van szükség ahhoz, hogy az elsődleges funkció, tehát a tényleges fékhatás is érvényesüljön.

5. Hatótávolság

Az e-motorok nagy hatásfoka ellenére ma is problémát jelent a hatótávolság kérdése. Példa: egy középkategóriás autóban elhelyezett akksi körülbelül 50 kWh-s energiatartalmú, ami csupán 5 liter benzinnek felel meg. Az akksik élettartalma megnövelhető, ha körülbelül 80 százalékos töltöttségi szinten tartjuk és soha nem merítjük le őket - így a gyártó által megadott hatótávolság a gyakorlatban valamivel kevesebb.

6. Biztonság

A lítium-akkuk tűz esetén könnyen lángra kapnak, eloltásukhoz sok víz szükséges. A tűzoltók beszámolói alapján azonban úrrá tudnak lenni a helyzeten.

7. Wallbox

Csekély töltöttséget érünk el, ha a háztartásban lévő konnektorokat használjuk, ezért otthon egy speciális megoldásra, az úgynevezett wallboxra lehet szükség. Ez 11, ritkábban 22 kW-s váltóárammal tölt. Az egyenárammal működő, nyilvános töltők ugyanakkor általában 50 kW-s teljesítményt nyújtanak, de az arra megfelelően kialakított autókat akár 400 kW-tal is tölthetik.

Kapcsolódó cikkek

Kia Sorento - Szinte csak hibridek a kínálatban!

Kia Sorento - Bőséges hibrid felhozatal!

Az új Kia Sorento, szinte csak hibrid motorokkal kerül forgalomba.

Ford Puma hibrid teszt

Ford Puma teszt - Fókuszban a lágy hibrid rendszer

Hogyan működik az új Ford Puma mild hibrid kivitele a gyakorlatban?

BMW i3

Bemutatjuk a szénszálas karosszériájú BMW i3-at!

A BMW 2013 óta gyártja az i3-at, a különleges elektromos autóját