Volkswagen ID3 - A VW elektromos autó családjának első tagja

A 2016 őszén bemutatott ID tanulmányon alapuló, ”elérhető” áru elektromos autója végre megérkezett. Annyira örülni azért nem kell, 2020 nyarán vehetik át az első darabokat a tulajdonosok. Persze közben a konkurencia sem alszik.
Amit tudni kell az VW ID3-ról!

Egy ideje ”mindenki” a németek egész pályás letámadásáról beszél, de kb. 1-2 esztendő múlva, a számokat látva érdemes véleményt mondani az egész projektről. A huncutság ott található, hogy elsőnek a 30 ezer példányban le előlegezett 1st néven futó, közepes akkucsomaggal szerelt változatot dobták piacra, eurós áron. Ha ezeket legyártották, a Tesla módszere szerint működve, később kerül gyártásra a ”nép” verzió, ami a bűvösnek és lélektaninak számító 30 ezer eurós árhatáron fog mozogni.

Addig valószínűleg jó eladásokat csinál a VW, de vele egy időben lépett színre az új Opel Corsa e, 330 kilométeres hatótávval. Ezt a technikát kínálja az új Peugeot 208 is. Kb. ilyen áron vagy olcsóbban. Ezen felül a Renault direkt az elérhetőbb áru villanyautókra akar koncentrálni. Ez szerencsére viszi lefele az árakat és ki tudja mit lép például a Nissan a Leaf atyja. Szóval lesz tűzijáték a piacon és ez miatt nem annyira fix az ID3-nak előre oda adott teljes siker.

Az ID3 4262 milliméter hosszú, 1802 milliméter a szélessége, amihez 1552 milis magasság tartozik. Az itt részletesen ismertetett MEB padlólemezre épülő autó legnagyobb aduja a 2765 milliméteres tengelytáv. Ezt a Passat méretű tengelytávot és hátsó lábteret eredményező méret tetőzi, hogy az ID3 padlója teljesen sík, nincs kardán alagút. A csomagtér mérete 385 literes, az utastér anyagai elmaradnak más modellekétől, a formaterv pedig elég egyszerű.

Tíz colos táblagép került a műszerfal közepére, a fékpedálon a zene lejátszókról, magnőkről ismert jel található gumi csík formájában. A menetpedál pedig az indítás jelet kapta, ezek, az autó külső színei, a matricák és más apró formai megoldások előtt le a kalappal a tervezők előtt. És persze a VW vezetősége előtt is, hogy engedélyezték ezek a ”bohóságokat”.

A BMW i-nél elkezdődött vékony és nagy átmérőjű kerék mánia itt is tetten érhető, mert az extra listán 18, 19 és 20 colos gumik is elérhetők. Ami előrevetíti, hogy a takarékos villanymasina átgumizása nem lesz olcsó játék.

A vevők költésbe hajszolása itt is megmaradt, mert az ID3 megjelenésével egy időben, háromféle fali töltőt is piacra dobtak.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

GMC Hummer EV árak

GMC Hummer EV - 1000 lóerő, árak és megjelenési dátumok

Aki elég gyors, az már jövő ősszel vezetheti az 1000 lóerős, elektromos Hummert.

Elektromos autók, nőknek: a prémium liga

Elektromos autók nőknek - Prémium liga 2.0

Prémium elektromos autók nőknek, avagy, amikor az üzletasszony zöld autót vásárol.

A teherszállítás forradalmi autója a Tesla Semi?

Tesla Semi - A teherszállítás zöldítése

Zöldülő teherszállítás, megérkezett a Tesla Semi.