Hello Grünheide! Megnéztük a helyet, ahol a Tesla-gyár épült

Németország Brandenburg tartományában, Berlin közelében, egy 8000 fős német faluban, Grünheide-ban épült fel a Tesla-gyár.
Hello Grünheide! Megnéztük a helyet, ahol a Tesla-gyár épült

Grüneheide egy 8755 lakosú falu. Itt épült az amerikai autógyártó első európai gyára. 20 évvel ezelőtt a BMW akart ide egy gyárat felhúzni, ám végül Lipcsét választotta.

Elon Musk egy giga méretű gyárról beszélt nyitáskor: 4000-ren fognak dolgozni itt, 12 000 ember közvetetten, 3 műszakban. Később 40 000 ember fog itt évi millió Teslát gyártani. Az Y modell SUV-i fognak itt készülni.

Egy erdő helyén épült a gyár, a védett állatfajokat elköltöztették. Egy gyönyörű, tiszta, nyugis fürdőtó is van itt: Peetzsee. A nyugiból nem sok minden fog maradni.

Berlin keleti körgyűrűjén található a hely, nagyon jó helyen van közlekedés szempontból.

Viszont aki itt dolgozik majd, nem kell feltétlenül ide költöznie, mert minden minden irányból jól elérhető a település.

Nem fog a falu 22 emeletes, magas házakat felhúzni, csak hogy legyen több lakás itt.

450 focipálya méretű a gyár, hasonló, mint a shanghai-i.

Ez a fejlesztés felér egy lottónyereménnyel a falu számára.

A lakók azt várják, hogy sok munkahelyet teremt a gyár, és hogy talán egy nagyobb vasútállomás is épül emiatt. A németek mindent kiszámoltak előre: napi 6 vonattal és 463 kamionnal nő meg a környéke forgalma.

De persze tartanak attól is, hogy megugranak a bérleti díjak, és el kell költözniük innen.

Óvoda, iskola, és új bevásárlási lehetőségek is nyílnak emiatt.

Eddig pihenőhelyként volt ismert a hely a berliniek körében, hiszen erdők, tavak találhatók itt.

Nagyon el fog terjedni a Tesla, a német autógyártók bánatára. Ennek ellenére a német politika is a Tesla mellé állt, pl. a gazdasági miniszter adott át korábban egy Supercharger-t Berlinben.

Supercharger Tesla-töltőállomásból már 5300 van a világon (2020. szeptemberi adat), a német BMW + Daimler + VW + Ford ehhez képest csak 1300 ionity -val rendelkezik.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek