Menetfény - Fókuszban a LED!

Manapság, amikor a ”csapból” is a LED folyik, érdemes jobban megismerni ezt különleges fényforrást. Amit nem csak az autók menetfényénél alkalmaznak, hanem számtalan helyen.
Menetfény, LED-del

A három betű a fény emittáló dióda szavakat takarja, ami érhetőbben fényt kibocsájtó diódának hívnak. A dióda pedig olyan áram átalakító alkatrészt jelent, amely csak az egyik irányban engedi az áram folyását. Ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a váltakozó áramból, egyen áramot ”varázsoljon”. Bizonyos fajtáik pedig fényt is kibocsájtanak.

A szó angolból került a magyar nyelvbe, a szigetországiak pedig a görög, kettős utat jelentő kifejezésből csenték.

A LED karrierje 1994-ben indult, amikor a kék fényt kibocsájtó fényforrást japán kutatók felfedezték. Érdemes a nevüket megemlíteni, mert 2014-ben - pont húsz évvel a feltalálást követően - Nobel díjat kaptak. A tudósok: Akaszi Iszamu, Amaro Hirosi és Nakamu Súdzsi.

Az elismerés nem véletlen, mert valódi forradalmat hajtottak végre a világítástechnikában, és nyugdíjba küldték az Edison által 1879-ben felfedezett izzólámpát. A LED nem csak az autóipart hódította meg, hanem új fejezetet nyitott a lakások kül és beltéri világításában is. Elég kevés területet lehet megemlíteni, ahova még nem törtek be az kis áramerősséggel és feszültséggel dolgozó LED-ek. Előnyük, hogy jól állják a rázkódást, nagyon hatékonyak, kevés hőt termelnek és elég pontosan be lehet állítani a szín-hőmérsékletüket. A kis áram felvételük miatt, elektromos autókban is gyakran használják.

Az autózásban a luxus osztályban nyert teret elsőként, komoly elektronikus szabályozással karöltve. Ahol érzékelők hada figyeli az autóval szembe jövő fényeket, így az automatikusan lekapcsolhatja a távolsági fényt. A profibb lámpák nem így csinálják: kitakarják vagy lekapcsolják azokat a LED-eket, amely a másik autóst zavarják... A többi helyen pedig marad a fényár, azaz jól lehet látni.

A legnagyobb és leggyorsabb előretörést a nappali menetfényeknél történt, ide tört be elsőként a LED technika. Ezt szeretik a formatervezők is, mert gyakran művészi alkotásoknak is beillő menetfény füzéreket alkotnak. Szerencsére a háttéripart sem kell félteni, mert ők is felvették a ritmust az utólagosan beépíthető LED menetfényekkel.


Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Egymillió kilométeres garanciát kínál a Lexus

Lexus UX300e – Egymillió kilométeres garancia elég lesz?

Egymillió kilométeres garanciával csábít az első Lexus elektromos autója

Hogyan építsünk otthon elektromos autót

Elektromos autók - Hogyan alakítsuk át a hagyományos motorú autónkat elektromossá?

Szenzáció: a Chevy-nél elérhető gyári csomagban a komplett elektromos hajtáslánc!