Ezért kell mindenkinek Formula E live stream

A Formula E egy olyan motorsport, amely teljesen elektromos autókat vonultat fel, de olyan gyártóktól, mint a Mercedes Formula E vagy Audi Formula E.
Ezért kell mindenkinek Formula E live stream

A Formula E 2021 Calendar versenynaptár és a Formula E bemutatása

Napjaink legnépszerűbb motorsportja egyértelműen a Formula-1 avagy röviden Forma-1. A 2022-es Formula-1 világbajnokságon 10 különböző csapat pilótái fognak egymással versengeni 22 különböző helyszínen, köztük Magyarországon is. Nem csak a szurkolók és az autósportok szerelmesei nézik ugyanakkor az egyes futamokat és időmérő edzéseket, hanem a sportfogadás F1 tekintetében is nagyon népszerű, főleg azért, mert Lewis Hamilton és Max Verstappen dominálja a világbajnokságot, tehát fogadni sem annyira nehéz egy-egy verseny végső győztesére.

A Forma-1 specifikusan az a sport, ahol az élő fogadás különösen jó lehetőségeket teremtett, hiszen egy ilyen jellegű technikai sportnál bármelyik körben történhetnek nagy változások egy kicsúszás vagy egy előzés miatt, amire élőben igen jól lehet reagálni. A Formula 1 minősítés szerint ez egyértelműen a legnépszerűbb és legjobb motorsport, ugyanakkor van számtalan különféle más autóversenyzős sport is, amelyet követnek és kedvelnek a nézők.

Ezek egyike a Formula-E, amely szintén a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt jött létre, de azzal az elég éles különbséggel, hogy ebben együléses elektromos versenyautók küzdenek egymással. 2012-ben jött létre a sorozat, az első szezont még 2014-ben rendezték. Alapvetően itt is elég sok pilóta és versenyző verseng, szám szerint 12 csapat 24 pilótája küzd a pontokért 11 különböző helyszínen. 2019-től bonyolítják le a Formula-E futamokat világbajnoki rendszerben, amelyben az első tíz helyezett kap pontokat egy-egy verseny vonatkozásában. Fontos kiemelni, hogy minden gyártó számára nagyon fontos a jelenlét az elektromos Forma-1 bajnokságában, így van Mercedes Formula E csapat, de Audi Formula E csapat, Nissan, Jaguar és Porsche konstruktőrök is szerepelnek a versenyeken.

Valószínűleg egyébként elég kevesen hallottak még az elektromos Forma-1-ről, pedig még magyar kommentátori csapattal volt élő közvetítés az időmérőkhöz és a futamokhoz. Napjainkban a legjobb opció a versenyek követésére egy megfelelő Formula E live stream felkutatása és használata, mert a televíziós közvetítések jogai elég gyorsan vándorolnak egyik társaságtól a másikhoz.

Fontos különbségek

A legnagyobb különbség a Forma-1 és a Formula E között nem a lebonyolításban és a körítésben van, hiszen a megnézzük a Formula E 2021 calendar információit, akkor láthatjuk, hogy eléggé hasonlít a Forma-1-re a Formula E világbajnokság. Azonban amíg az F1 fosszilis üzemanyagokat használó, belsőégésű motorokkal hajtott versenyautók versenyét jelenti, addig a Formula E sorozatában teljes egészében elektromos autók száguldoznak körbe a pályán, kizárólag egy 250kW-os akkumulátor erejére hagyatkozva.

Ezek azért elég erős akkumulátorok, átlagosan egy ilyen autó alig 3 másodperc alatt képes 100 kilométer / órás sebességre gyorsulni és a végsebessége elérheti a 280 kilométer per órát is. A Mercedes Formula E vagy éppen az Audi Formula E csapat is komoly erőket vonultat fel a fejlesztések vonatkozásában, hiszen manapság az elektromos autók iránt óriási a kereslet, a versenysorozat pedig tökéletes lehetőség arra, hogy kipróbálják a gyártók a legújabb megoldásaikat.

A Forma-1 vonatkozásában természetesen más számokról beszélhetünk, hiszen egy Forma-1-es autó könnyedén elérhető a 397 kilométer per órás végsebességet is és 2,5 másodperc alatt felgyorsulhat 100 kilométer per órára. Plusz hát a sportfogadás F1 vonatkozásában jóval népszerűbb, sőt mondhatni a Formula E sorozatára még mindig csak néhány bukmékernél lehet fogadni a speciális sportok kategóriájában.

Jelenleg tehát a Formula 1 minősítés szerint még mindig ez a motorsportok királya, de azt a fejlődést és fejlesztést figyelembe véve, ami az elektromos autók világában lezajlik, felmerül a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha majd az elektromos autók erőben, sebességben és gyorsulásban felveszik teljesen a versenyt a Forma-1-es autókkal? Egyesülni fog vajon a két sorozat? A Formula E 2021 Calendar avagy versenynaptár kapcsán is már megint felmerült rengeteg ilyen összehasonlítgató cikk, de ezeknek azért kevesebb az értelme. Miért?

A szakértőnk, Aladar jól meg is magyarázza ezt: „azért mert a Formula E nem riválisa a Forma-1-nek, hiszen ezeket az elektromos autókat nem arra tervezték, hogy a világ leggyorsabbjai legyenek. Inkább az a célja az egész sorozatnak, hogy felgyorsítsa az átállást a zéró kibocsátással rendelkező versenyautók felé és új technológiák kipróbálására biztosítson lehetőséget a gyártóknak, mielőtt egy-egy fejlesztés bekerül egy bárki által megvásárolható autóba. Mert hiába vállalta a Forma-1 azt, hogy 2030-ra teljesen "karbonsemleges" lesz, ez nem azt jelenti, hogy a versenyautók nem fognak majd káros gázokat a levegőbe ereszteni.”

Konklúzió, avagy miért érdemes Formula E versenyeket nézni

Aki valamennyire követte az eseményeket legalább egy Formula E live stream segítségével, az tudja, hogy a 2020-2021-es Formula E világbajnokságra is nagyon rányomta a bélyegét a pandémiás helyzet, több alkalommal is módosítani kellett a versenynaptárt. Végül 8 helyszínen 15 versenyt bonyolítottak le, amelyek után a holland Nyck de Vries lett a világbajnok, megelőzve Edoardo Mortarát és Jake Dennist.

A konstruktőrök versenyét a Mercedes nyerte meg a Jaguar és a kínai DS Techeetah csapata előtt, de összességében elmondható, hogy mindenki nyert, aki részt vett ebben a sorozatban, hiszen egyre fejlettebb és egyre gyorsabb elektromos autók versenyét láthattuk a futamokon.

Érdemes tehát kicsit utánajárni annak, hogy mikor és hol lesznek a következő Formula E versenyek, hiszen

  • ezeknek már teljesen más a hangulatuk,

  • nem is nagyon halljuk, ahogy mennek az autók,

  • ugyanakkor a versenyek hozzák azokat az izgalmakat, amelyeket a Forma-1-es futamok.

Persze az más kérdés, hogy a régi Forma-1 rajongók számára nem nagyon fog sosem vonzó lenni a Formula E, pont azért nem, mert egy fanatikus Forma-1-es számára a hang és a benzingőz létkérdés, ezek nélkül el sem tudja képzelni a versenyt.


Forrás: sajtóközlemény, 2021. augusztus 1.

Kapcsolódó cikkek

Formula-e történelem, hajdani politikus tette sikeressé az elektromos versenysorozatot.

Formula E - Történelem, jövőbe látással

Formula E története, akik meglátták a jövőt.

Miért produkál izgalmas versenyeket a Formula-e, és miért veszélyes a F1-re?

Formula E - Jelen és fényes jövő

Izgalmas versenyeket produkál a Formula-E, és komoly jövő előtt áll.

Ezért kell mindenkinek Formula E live stream

Ezért kell mindenkinek Formula E live stream

A Formula E egy olyan motorsport, amely teljesen elektromos autókat vonultat fel, de olyan gyártóktól, mint a Mercedes Formula E vagy Audi Formula E. Megmutatjuk a legfontosabbakat!